fb1

t1

email

Špagete sa povrćem i šitake pečurkama

spagete-sa-sitake-pecurkama-660x459

Špagete ili druge vrste testenine obično ne asociraju na zdrav način ishrane, ali sve zavisi od kog je brašna testenina i sa čime se sprema. Ja najčešće koristim testeninu od organskog integralnog speltinog ili heljdinog brašna. Spremam je sa različitim kombinacijama sirovog i kuvanog povrća, začinskog bilja, semenki i pečuraka. 

Opširnije: Špagete sa povrćem i šitake pečurkama

Pasulj sa orasima

pasulj

Pasulj sa orasima je još jedan specijalitet gruzinske kuhinje i na gruzinskom se zove “lobio”. Reč “lobio” znači “pasulj” i ovaj naziv nosi čitav niz različitih jela pripremljenih od kuvanog pasulja. Jela se razlikuju po sortama pasulja (ali uvek se koristi samo crveni pasulj), koliko dugo se on kuva i začinima koji se dodaju.

Opširnije: Pasulj sa orasima

Bukovače sa orasima i začinima

bukovace2-660x663

Bukovača je odlična dijetetska namirnica jer ima malu kalorijsku vrednost (38-41 Kcal) i sadrži mnoge materije neophodne za ljudski organizam. Po sadržaju aminokiselina bukovača premašuje svo povrće, sem mahunarki.

Opširnije: Bukovače sa orasima i začinima

Pire od batata

Pire od batata 1

Batat je zdravija i ukusnija alternativa krompiru. Slatkastog ukusa, zasiti vas bolje od krompira, a i mnogo je lakši za varenje. Za pripremu nežnog pirea batat je idealan, a još ako preko dodate sušeni paradajz, mladi luk i sveže povrće – savršena večera je gotova!

Opširnije: Pire od batata

Marinirane bukovače

Marinirane bukovace

Bukovače se iseku na trakice i aranžiraju na prigodan tanjir sa listovima rukole.

Opširnije: Marinirane bukovače

Krem sos sa shiitake pečurkama

Krem sos sa shi take pecurkama

Indijske oraščiće namakati u mlakoj vodi pola sata, isprati i prebaciti u blender. Dodati čistu vodu, sok od limuna, shoyu, delikatesni kvasac i dobro obraditi u blenderu do kremaste strukture.

Opširnije: Krem sos sa shiitake pečurkama

„Pohovane“ tikvice

Pohovane tikvice

Tikvicu oprati i narezati na kolutove oštrim nožem. Lanene semenke, himalajsku so, brazilske orahe i susam samleti u posudi blendera za suvu obradu, ili u mlinu za kafu. Prebaciti u veću posudu, dodati kašiku kvaščevih pahuljica, so, beli luk u prahu, kurkumu i čistu vodu.

Opširnije: „Pohovane“ tikvice

Neobično jelo sa cveklom

Neobicno jelo sa cveklom

Cveklu oguliti pa naseći na kolutove. Pripremiti marinadu od dve kašike maslinovog ulja, limunovog soka, seckanih listova nane i malo soli. Ostaviti cveklu da se marinira preko noći u frižideru.

Opširnije: Neobično jelo sa cveklom

Punjeni čamčići

Punjeni camciciSastojci:
- 2 tikvice ili plavi ili beli patlidžan ili male bundeve
- 2 izrendane šargarepe
- 2 izrendana krompira
- 50 gr iseckanih šampinjona ili bukovača
- 1 luk
- so


Opširnije: Punjeni čamčići

Sarme

Sarme3Sastojci:
- listovi kiselog kupusa ili listovi zelja koji su prvo blanširani
- integralni pirinač
- mleveni orasi
- iseckani praziluk
- izrendane šargarepe
- mlevena sušena paprika, može i ljuta
- so

Opširnije: Sarme

Strana 3 od 4

Go to top