fb1

t1

email

Organske Shiitake gljive

Email
Proizvođač: Rick's Technology
Opis

OSNOVNA MEDICINSKA NAMENA

- tumor
- visok nivo holesterola
- visok krvni pritisak

- influenca, prehlada i grip
- reumatizam
- artritis

Shiitake su poznate u literaturi kao visoko efektivne medicinske gljiive već vekovima. U Kini, u Japanu i u SAD Shiitake i njeni preparati se koriste veoma uspešno u tretmanima protiv ćelija raka. U poslednje vreme i u Evropi se poklanja velika pažnja ovoj fantastičnoj medicinskoj gljivi. Ukoliko su gajene prema drevnoj tradiciji imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno, i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristiti sveže ili sušene a isto tako upotrebljavaju se kao visokokoncentrovani ekstrakt ili prah (npr. kao tablete).

Kod nas se mogu naći i sveže Shiitake gljive, ali su one obično pogrešno gajene po podrumima (za razliku od Japana i Kine gde se gaje na otvorenom. Samo ime, Shii - hrast i Take - gljiva, asocira da je ovoj gljivi potrebno sunce i drvena podloga (najbolje hrasta a ne piljevine) da bi dala najbolje rezultate. Takođe, kod nas se Shiitake mogu naći i sušene ali treba napomenuti da ih domaći uzgajivači neretko suše u rerni šporeta. Na našem tržištu su prisutne i Shiitake gljive uvezene iz Japana, Kine i SAD gde se uzgajaju i suše prirodnim putem.

SASTAV I UPOTREBA:

Shiitake u sebi sadrže velike količine aktivnih materija:

Lentinan: 1,3 glukan - značajan zbog antitumornog delovanja (1986.god.uveden u klinike kao antitumorno sredstvo).

Eritadenin: derivat butanske kiseline, antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi) i preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i dr.

Pored ovoga Shiitake su izvor minerala: kalcijuma, fosfora, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Bogate su vitaminima: B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12 i D, dok ostale sadrže u manjem procentu. Shiitake, takođe, sadrže sve esencijalne amino kiseline i biljna vlakna koja imaju važnu ulogu za probavni sistem.

Pored lekovitog dejstva koje Shiitake gljiva ima na ljudski organizam, u Japanskoj, Kineskoj ali i u Američkoj pa sve više i u Evropskoj medicini preporučuje se paralena upotreba Shiitake i Reishi gljiva jer je to odlična kombinacija u borbi protiv tumora. Takođe, ove dve medicinske gljive utiču na izraziti porast imuniteta u tretmanima osoba obolelih od AIDS-a.

PRIPREMA, RECEPTI I KONZUMIRANJE:

Budući da su gljive dehidrirane, ostaviti ih sat vremena u posudi sa vodom (može i više sati) da upiju vodu. Spremati ih kao i bilo koje druge jestive gljive. Takođe, mogu se spremati i kao čaj.

ČAJ OD SUŠENE ŠITAKE

Prema japanskom makrobiotičaru Micio Kušiju, čaj se priprema na sledeći način: Potopi se jedan šešir šitake gljive u dve šolje vode u trajanju od jednog časa. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti - nasečena se može dodati u jelo kao začin.

 

Go to top